“Grissini” arba duonos lazdelės yra vienas garsiausių ir populiariausių Turino gastronomijos produktų ir vienas geriausiai žinomų itališkų produktų visame pasaulyje. Tai pailgos formos, piršto storio duonos tešlos lazdelės. Praktiškai lazdelės yra identiškos įprastai duonai, išskyrus tai, kad ilga ir siaura forma užtikrina tolygesnį kepimą, todėl galutinis produktas – ypatingai traškus duonos pagaliukas. Originalios Turino lazdelės yra „ištemptos“ rankomis (it. stirati a mano), kas suteikia joms ypatingą formą bei traškumą. Tokį produktą reikia atsakingai transportuoti, kad išlaikytų savo pradinę formą ir prekinę išvaizdą, todėl masinės prekybos centruose jų nepamatysite, o tik kepyklose ir specializuotose maisto parduotuvėse.
Istorija byloja, kad itališkos duonos lazdelės gimė 1679 m. Pjemonto regione, kai patikimas karaliaus kepėjas Antonio Brunero, parekomendavus šeimos gydytojui iškepti sausą duoną, išrado šį maistą tam, kad pamaitintų būsimą Savojos karalių Vittorio Amedeo II, kuris buvo itin silpnos sveikatos ir negalėjo suvirškinti nė trupinio įprastai kepamos duonos. O ir pats Savojos karalius Carlo Felice taip pamėgo tą „sausą duoną“, kad eidamas į teatrą žiūrėti spektaklio, nešdavosi su savimi ir griauždavo, kaip dabar yra daroma kine su spragintais kukurūzais. Duonos lazdelės iškart sulaukė didžiulės sėkmės ne tik visoje Italijoje, bet ir už jos ribų. Produktas iškart buvo įvertintas ir pasiekė didelį populiarumą ne tik dėl savo gero skonio, traškumo ir geresnio virškinimo, palyginus su įprasta duona, bet ir universalumo virtuvėje, ilgo galiojimo bei patogumo nešiotis su savimi.
Taip pat negalima nepaminėti ir dar vieno didžiulio šio tipo duonos gerbėjo Napoleono Bonaparto, kuris XIX a. pr. atidarė reguliarią transporto liniją tarp Turino ir Paryžiaus, daugiausiai skirtą gabenti jo vadinamus „les petits bâtons de Turin“ (liet. mažos lazdelės iš Turino).
Daugelio Jau tikrai nestebina Italijoje lėkštėje su duona patiekiamas šis užkandis ant restoranų ir picerijų stalų. Turino duonos lazdelėmis galima mėgautis atskirai bet kuriuo dienos metu arba jos gali būti traškus ir pikantiškas užkandžių pagrindas, duonos pakaitalas pradedant sriuba, salotomis ir baigiant desertu. Lazdelės yra derinamos su vytintu Parmos kumpiu ir tepamu sūriu bei gražgastre (rukola), mocarela sūriu. Puikiai tinka kaip desertas su tepamais pistacijų, lazdyno riešutų ar migdolų kremais.
Duonos lazdelės – yra „De Mori“ kompanijos gamybos „arkliukas“. Įmonė turi Pjemonto regiono pripažinimą „Artisan Excellence“ už regiono gastronomijos tradicijų puoselėjimą bei pritaikymą šiuolaikinėje gamyboje. Rankomis „ištempti“, gaminami su natūraliomis mielėmis, aukščiausios kokybės itališkais miltais ir ypač tyru alyvuogių aliejumi duonos pagaliukai yra @pomidoriukas.lt siūlomų įsigyti duonos lazdelių asortimente: klasikinio skonio, su sezamais, rozmarinu ar pilno grūdo miltais.
Be duonos lazdelių @pomidoriukas.lt siūlo paragauti to paties gamintojo duonos liežuvėlius, Italijoje dar vadinamus „Uošvės liežuviais“. Tai tos pačios duonos, kaip ir lazdelės, ypatingai plonas, lengvas ir gardus produktas, kuris Jums gali puikiai „pasitarnauti“ kaip pagrindas įvairioms brusketoms ir kitiems užkandžiams ruošti arba tiesiog vietoj įprastos duonos.