Italijoje Panettone pyragas yra kalėdinių saldumynų karalius. Šioje šalyje, turbūt, nėra šeimos, kuri ant savo šventinio stalo neturėtų šio citrusinių vaisių cukatais kvepiančio konditerinio šedevro. O ir dovanoti geros kokybės Panettone Italijoje – gero tono ženklas ir labai vertinama, elegantiška bei naudinga dovana. Pastaraisiais metais ir mūsų šalyje tampa kone tradicija ragauti specialiai svarbiausioms metų šventėms Italijos meistrų rankomis gaminamą pyragą. Tai sudėtingas desertas, kuriam reikalingi kokybiški pirminiai ingredientai, ilgas gaminimo laikas (visas procesas užtrunka 2-3 dienas) ir puikūs konditeriniai įgūdžiai.
Kaip iš tokios tokios gausybės siūlomų išsirinkti tikrą Panettone pyragą? Gali nuskambėti keistai, bet tai vienas iš nedaugelio desertų Italijoje, kurio gamybą reglamentuoja įstatymai. „Panettone“ gali vadintis tik minkštos tešlos konditerijos gaminys, gautas natūralios fermentacijos būdu iš rūgščios tešlos, kurio pagrindą sudaro miltai, švieži kiaušiniai, razinos ir cukruoti vaisiai (ne mažiau kaip 20 proc.) ir sviestas (ne mažiau kaip 16 proc.), bet ne augaliniai riebalai. Gali būti ir kitų ingredientų kaip kakavos sviestas, medus, riešutai, kremai, bet turi būti nurodytas jų kiekis. Kai kurias iš savybių galima patikrinti perskaičius etiketę, kitas atrasime tik ištraukę panettone iš pakuotės ir jį paragavę.
Labai garsus Italijos konditerijos šefas Iginio Massari sako: „gero panettone tešla turi būti geltona, o tai reiškia, kad naudojami puikios kokybės kiaušiniai. Turite užuosti apelsiną, į tešlą tarkuotą, o ne vėliau įdėtą cukruotą, pyragas turi būti labai minkštas: minkštumas yra aiškus gaminio kokybės ženklas. Panettone forma turi būti grybo formos, išsikišęs iš popieriaus, o paties pyrago paviršius turi būti kompaktiškas ir vienodos spalvos, popierinis puodelis turi būti standus. Pjaustant pyragą, jis turi būti minkštas ir be akivaizdžių defektų, negali turėti didelių skylių. Cukatų ir razinų turi būti gausu ir jų pasiskirstymas vienodas.“
@pomidoriukas.lt siūlo įsigyti Panettone pyragų iš trijų, Italijoje gerai vertinamų ir tradicijas paisančių gamintojų. Parduotuvėje rasite didelį įvairių dydžių šių šventinių pyragų pasirinkimą: nuo mažiausių vos 100 g iki didžiausių - net 2 kg sveriančių skanėstų. @pomidoriukas.lt pasiūloje ne tik klasikinio skonio, bet ir nauji, su įvairiais įdarais Panettone pyragai. Išsirinkite savo favoritą!